L’alimentació és un dels grans pilars de la vida i de la salut. A través de l’alimentació no tant sols podem nodrir-nos, sinó que podem desintoxicar, equilibrar la química i l’energia vital del nostre cos i curar. Som el que mengem. Els aliments que entren cada dia per la nostra boca es converteixen en els materials que el nostre organisme utilitzarà per construir o reparar el cos i per fer-lo funcionar, per tant, la qualitat dels aliments que mengem és important.
Les necessitats bàsiques
Tots els aliments, des d’un humil cigró fins al més exquisit dels plats, estan composats per els mateixos elements químics, els nutrients. Hi ha grups d’aliments que son més rics en uns nutrients que d’altres, però hem de tenir en compte que el nostre cos, per estar equilibrat, els necessita absolutament tots. Cada aliment té una funció determinada i cobreix necessitats diferents del nostre organisme.
El nostre cos té tres necessitats bàsiques: energètiques (necessita energia per mantenir l’organisme i les seves funcions), estructurals (necessita elements de construcció per renovar i reparar les estructures corporals) i funcionals (necessita reguladors químics del nostre metabolisme). Aquestes necessitats es cobriran amb els següents nutrients/aliments:
FUNCIÓ ENERGÈTICA
Carbohidrats: cereals, lleguminoses, verdures, fruites.
Greixos: olis, llavors, carns, peixos, subproductes animals.
FUNCIÓ ESTRUCTURAL
Proteïna: carns, peixos, subproductes animals, lleguminoses. Esporàdicament poden participar en la funció energètica.
Minerals: verdures, cereals integrals, lleguminoses, algues. També participen en la funció funcional.
FUNCIÓ FUNCIONAL
Vitamines: verdures, fruites, cereals integrals, lleguminoses.
Aigua: present en tots els aliments.
Què hem de menjar?
El nostre cos està dissenyat d’una manera molt determinada i les necessitats que té son molt concretes. Si no les respectem, els abusos o les mancances es reflectiran en el deteriorament del nostre estat de salut i de la nostra energia vital.
L’observació de la boca i la dentició, primera porta del nostre sistema digestiu, ens rebel.la com la natura amb les seves subtileses ens indica exactament les proporcions dels aliments que necessitem menjar.
La persona adulta te 32 peces dentals:
20 molars que serveixen per xafar i moldre el gra: els carbohidrats.
4 ullals que serveixen per mossegar i esquinçar la carn i els productes animals: les proteïnes.
8 incisius que serveixen per tallar i trossejar les verdures i les fruites.
Per tant, el plat combinat diari que hem d’ingerir per cobrir les nostres necessitats bàsiques serà:
20/32 = 5/8 parts de carbohidrats.
4/32 = 1/8 part de proteïnes.
8/32 = 2/8 part de verdures i fruites.
El disseny del nostre sistema digestiu s’assembla molt més al dels animals herbívors que al dels carnívors, per tant, com podem deduir clarament, una dieta equilibrada s’ha de composar de gran quantitat de vegetal i una petita part de productes animals.
L’aigua
L’aigua és el més important dels nutrients i la seva funció és reguladora dels processos vitals. Tots els aliments porten aigua, però aquesta és insuficient i hem d’ingerir-la independentment de l’alimentació. El millor indicatiu de l’aigua que necessitem, es la set. L’aigua que ingerim ha de ser molt poc o gens mineralitzada, perquè els minerals que conté estan extrets del mon mineral (la terra, les roques, les pedres…) i el nostre organisme no els metabolitzarà. Només els vegetals tenen la capacitat de transformar els minerals de la terra en una formula química assimilable pel nostre sistema digestiu. Necessitem d’aquesta planta transformadora per poder absorbir els minerals de la terra, així doncs, si volem beure aigua mineralitzada haurem de liquar les verdures.
L’alimentació pot curar
La mala alimentació està en la base de les malalties més diverses i moltes d’aquestes poden millorar molt només canviant els hàbits alimentaris. Vivim en l’època del culte a la proteïna i molts dels símptomes o malalties que patim son per culpa dels desequilibris que es produeixen entre el que ingerim i les necessitats del nostre organisme. La manca o excés de determinats elements químics provoca desordres i sovint, confonem malalties en simples símptomes de desnutrició de determinats nutrients. Així doncs, per equilibrar el nostre estat de salut, només cal que l’hi donem al cos tot allò que li falta i eliminem tot allò que l’hi sobra.